Kunnen we van robots leren wat liefde is?

Kunnen we met robots liefde delen? Hoe creëren we de perfecte omgeving waar mens en robot zich veilig en geliefd voelen? Hoe dichtbij kunnen we komen en hoe ver kunnen we gaan? ROBOT LOVE verkent wat liefde ons brengt in de context van Artificiële Intelligentie (AI).

ROBOT LOVE presenteert een actueel thema: wat betekent het om mens te zijn in de context van robotica en AI, en hoe kunnen we onderscheidende kwaliteiten behouden nu mens en machine gaan samensmelten?

Er is al een tendens om onszelf als kwantitatieve machines te zien. Ondertussen moeten robots, om met mensen te kunnen omgaan, typisch menselijke kwaliteiten in zich opnemen. Kwaliteiten als emotie, intuïtie en vooral liefde. Nu op mensen lijkende machines de huiselijke sfeer betreden, kan kunstmatige intelligentie als spiegel fungeren die ons in staat stelt dieper in onszelf en de huidige staat van de samenleving te duiken. ROBOT LOVE, een combinatie van kunst, neurowetenschappen, robotica en ethiek, voelt als een inclusieve noodzaak. Als een vraag vanuit de toekomst die we nog niet kunnen vatten, maar die tot antwoorden noopt: hoe kunnen we van robots leren over liefde?

De tentoonstelling presenteert het werk van 60 internationale kunstenaars die werken op het snijvlak van kunst, technologie en sociale verandering, onder wie Matthew Barney, Roger Hiorns, Hito Steyerl, Philippe Parreno en LA Raeven. Tevens brengen we een rijk geïllustreerd boek met een verzameling verkennende en overtuigende essays van gerenommeerde wetenschappers en auteurs zoals Margaret Atwood, Reza Negarestani, Katarina Kolozova en Tobias Revell. Lezers worden zich bewust van het enorme tempo waarmee science fiction tot science fact wordt.

Op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Het project wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met Dutch Design Foundation, FNV, Van Abbemuseum, Design Academy, Parktheater, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, Summa College e.a. In de komende maanden nodigen ROBOT LOVE en BALTAN Laboratories vier kunstenaars uit voor residenties in Eindhoven. Met lezingen en workshops zullen zij ons meenemen in een wereld van verbeelding die ons helpt de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet te treden. 

Een factsheet met concrete update over status van het project - partners, fondsen, sponsors - is beschikbaar. 

contact: info@robotlove.nl
www.nietnormaal.nl | www.robotlove.nl


Verschillende locaties in Eindhoven, 15 september - 2 december 2018

Robot Love Academy