Ben jij klaar voor een robot vriend?

Ben jij ook wel eens boos geworden, tot aan schreeuwen toe, op Google maps omdat de app je via een langzamere route had gestuurd? Of heb je in tegenstelling tot boos worden een keer keihard gelachen om een grapje dat Siri maakte op een niet letterlijk bedoelde vraag van je moeder? Of heb je stiekem al wel eens gevoelens gehad voor een besturingssysteem als in de film Her?

Oké, dat laatste is misschien nog een beetje ver weg van wat er tegenwoordig gaande is tussen mens en robot. Daarentegen herken je jezelf er vast wel in dat je objecten ziet als personen. Denk hierbij aan: Sorry zeggen tegen een voorwerp, het refereren naar tafels met hij of hem en het zien van gezichten in zo ongeveer elke auto die rondrijdt. In de toekomst zal dit alleen maar meer en meer worden aangezien onze digitale devices nu ook met ons kunnen interacteren.

Het is zowel griezelig als opwindend om te fantaseren over een toekomst waarin robots amper te onderscheiden zijn van mensen en jou hetzelfde kunnen bieden op het gebied van vriendschap als echte vrienden. Samen met jouw robot vriend een balletje trappen in het park of samen met jouw robot vriendje een romantisch diner in een restaurant. Het menselijk maken van robots heeft ook een aantal praktische redenen:

  • Taal

Het is toegankelijker en makkelijker voor de mens om te communiceren met een robot die spreekt in hun eigen taal. Wanneer je namelijk wil interacteren met een robot die een andere taal spreekt dan jijzelf zal de drempel hoger liggen om hier daadwerkelijk mee te experimenteren. Een persoonlijke hulp in huis als Alexa of Echo zijn perfecte voorbeelden van robots die onze taal spreken.

  • Persoonlijke ondersteuning

Bij therapieën en thuiszorg waar een persoonlijke band een must is speelt een menselijk uiterlijk en handelswijze van een robot een grote rol. Denk hierbij aan een kinderen met gedragsstoornissen die momenteel al geholpen worden door robots om de sociale kwaliteiten te verbeteren (hier een voorbeeld). Voor hen dus een echte robot vriend.

  • Aanpassingsvermogen

Een robot vriend die een persoon kan begrijpen en met hem of haar kan interacteren kan ook leren zichzelf aan te passen aan diegene. Hierdoor kan de robot beter de stemming peilen van de persoon waarmee de hij interacteert en de interactie optimaliseren. Hij weet beter te vinden wat hij op een bepaald moment moet zeggen.

  • Gevoel

Contact maken met een vriend voelt beter dan bezig zijn met een levenloos voorwerp, dus het toevoegen van een laag persoonlijkheid en interactie kan veel betekenen op het gebied van apps en apparaten die meer terugkerende gebruikers willen. Gebruikers zullen een vriendschapsrelatie opbouwen die ze niet zomaar links kunnen laten liggen.

Dus het vermenselijken van robots heeft ook een hoop praktische redenen. Wie weet staat er binnenkort ook een robot vriend op jou te wachten die niet te onderscheiden is van mensen. Zie jij het al voor je?

Praat met PIP!