Bron: Brabant C, 5 maart 2018
We moeten er echt aan gaan geloven. Het ontwikkelen van verscheidene Robots komt steeds dichterbij. Beangstigend vinden veel mensen, maar volgens Robot Love is niets minder waar. Robot Love is een onderdeel van de Stichting Niet Normaal. Deze stichting heeft als doel om bewustzijn te genereren op bepaalde onderwerpen en het publiek op een positieve manier uit hun comfort zone te lokken. Zo ook wat betreft robots. Robot Love daagt mensen uit om op een andere manier naar robots te kijken en de komst van robots te omarmen. Maar waarom? Ine Gevers, artistiek directeur van Robot Love heeft het ons verteld.
Dit artikel is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van NHTV University of Applied Science tot stand gekomen. Tweedejaars studenten hebben initiatiefnemers van projecten geïnterviewd waar Brabant C in investeert.
Geschreven door: Tessa Daams, Sterre Dingenouts en Sanne Venema.
Het imago van robots
Bij het woord ‘robot’ hebben veel mensen al gelijk een eigen idee. Dit kan zowel negatief als positief zijn, maar de negativiteit overheerst toch al snel. Een reden hiervoor is onder andere de vele films die gaan over robots die opeens kwaadaardig worden. Of door de vele berichten op de sociale mediakanalen dat robots de banen uiteindelijk gaan overnemen. Echter, deze mensen oordelen toch net iets te snel en verdiepen zich te weinig in de positieve kanten van de robots. Daarnaast denken mensen al snel aan robots met menselijke eigenschappen, maar er zijn zo veel meer varianten. Naast dierlijke en menselijke vormen worden er in de gezondheidszorg namelijk ook robots gebruikt voor bijvoorbeeld protheses. Zie de afbeelding hiernaast. Op deze foto is Tilly Lockey te zien. Een 11-jarig meisje dat met behulp van 3D-printers een robotarm heeft gekregen ter vervanging van haar eigen arm die al lange tijd geleden geamputeerd moest worden.
“Veel mensen vinden dat je het niet kan doen, je demente oma overlaten aan zo’n robot, maar het punt is dat de samenleving bepaalde keuzes al lang gemaakt heeft en daar doodgewoon het budget niet voor vrijmaakt.”
Robots in de maatschappij
Wanneer iemand oprecht geïnteresseerd is in robots met betrekking tot de toekomst is het van belang dat hij/zij zich hier goed in verdiept zonder direct een oordeel te hebben. Door je open te stellen kan je erachter komen dat robots niet alleen negatieve kanten hebben, zoals het overnemen van banen, maar dat hier juist goede bedoelingen achter zitten. Immers wordt de samenleving zo gevormd dat er robots nodig zijn. Denk hierbij aan de oudere zorg. Er is een tekort aan personeel en tijd om elke oudere genoeg aandacht en liefde te geven. Een robot kan dit wel. Zo kunnen zij maatschappelijke problemen oplossen die wij niet kunnen oplossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de robot in de vorm van een knuffelzeehond. Zo zei Ine Gevers hierover: “Veel mensen vinden dat je het niet kan doen, je demente oma overlaten aan zo’n robot, maar het punt is dat de samenleving bepaalde keuzes al lang gemaakt heeft en daar doodgewoon het budget niet voor vrijmaakt.”
Natuurlijk klopt het dat robots een aantal van onze banen zullen overnemen. Dit zal echter met goede bedoelingen zijn. Bij de zware banen en de banen die slecht voor de gezondheid zijn worden robots ingezet ter ondersteuning. Er zijn zelfs al ruim 10.000 industriële robots werkzaam die kunnen lassen of producten kunnen stapelen. Wij houden immers verder zelf in de hand hoe we de robots programmeren en waar we ze voor gaan inzetten. “Kwaadaardig zullen ze dus niet snel worden, tenzij er een kwaadaardig persoon achter zit die de robot heeft ontwikkeld”, aldus Ine Gevers.
“Azië is op dit moment al een stap verder in het acceptatieproces van deze ontwikkeling”
Een toekomst met robots
Het is zeer interessant om na te denken over de toekomst met robots erin. Denk hierbij aan 10 jaar verder, of 20 jaar, of misschien wel 50 jaar. Hoe zal de maatschappij er dan uitzien? En hoe denkt Robot Love hierover? Een ding weten we in ieder geval zeker. Het is onvermijdelijk dat ze er zullen zijn. In vele vormen en maten. Misschien wordt het je persoonlijke huishoudster, je oppas voor je kind of je oma, of een nieuwe collega op je werk. Of misschien wordt het zelfs je geliefde? “Azië is op dit moment al een stap verder in het acceptatieproces van deze ontwikkeling”, meent Ine gevers. China is op dit moment zelfs de grootste producent van deze markt. Volgens Ine zijn zij hierdoor al een stuk verder ten opzichte van Nederland. Uiteindelijk zullen robots een belangrijke rol gaan spelen in ons leven en misschien wel onmisbaar zijn voor de samenleving, maar over hoeveel jaar dit zal zijn, is lastig te zeggen. In ieder geval wil Robot Love de mensen hierbij op sleeptouw nemen.
Geïnteresseerd geraakt?
Het doel van Robot Love is om mensen meer bewust te maken van de andere kanten van robots. Tijdens de tentoonstelling die bijvoorbeeld afgelopen jaar op de Dutch Design Week in Eindhoven te zien was, willen ze mensen in aanraking laten komen met de robot. Door zo’n ervaring hopen ze de kijk van deze mensen op robots te veranderen. Naast deze tentoonstelling hebben zij ook de Robot Academy. Iedereen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een bedrijf of een school, kan zich inschrijven voor een workshop over robots. “Het meedenken en de mensen na laten denken over robots staat hierbij centraal”, zegt Ine Gevers tijdens het interview. Vooralsnog zal Robot Love alleen in Eindhoven te bewonderen zijn. Van 13 september 2018 tot en met 2 december 2018 kan je de tentoonstelling komen bezoeken.