Chatting With the Bots: Introductie tot Chatbots

Je hebt waarschijnlijk vaker dan je zou denken met een robot gepraat. In je telefoon zitten verschillende bots, zoals Siri of Google Assistant, maar ook apps, sites en andere diensten die chatbots gebruiken om gebruikers te assisteren, onderwijzen of vermaken.

 

Een chatbot (ook wel chatterbot, Artifical Conversational Entity of interactive agent genoemd) is een computerprogramma of AI dat een interactieve conversatie kan hebben, of dit nou auditief, grafisch of verbaal is. Het is interessant om mensen met bots te zien communiceren, omdat het soms kan lijken alsof de bot echt luistert en je begrijpt. Zo lang de bot terugpraat en onze wensen vervuld praten we er graag mee. Maar wat zegt dat over ons, mensen, en wat kan dit betekenen voor communicatie in de toekomst?

In deze serie van blogs exploreer ik dit soort vragen. Allereerst zal ik teruggaan in de tijd en de geschiedenis van chatbots beschrijven, het dan over Robot Love’s eigen chatbot PIP (gecreëerd door Ine Poppe) hebben, een meer filosofisch en psychologisch perspectief nemen om te kijken waarom mensen überhaupt bots uitvinden en er mee praten, om ten slotte een blik te werpen op de toekomst. Iedere woensdag zal er een nieuwe blog gepubliceerd worden.

 

Maar voordat ik begin, zal ik mezelf kort voorstellen. Mijn naam is Victoria Bosch, ik studeer Liberal Arts & Sciences aan de Universiteit Utrecht, met een focus op filosofie, cognitieve neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie. Vorig jaar ben ik mijn stage bij ROBOT LOVE begonnen, en sindsdien heb ik ontzettend veel geleerd. In deze blog probeer ik wat ik geleerd heb over (chat)bots en mensen samen te voegen. Waar ik in sommige delen met name feitelijkheden over het verleden en huidige technologieën presenteer, zal ik in andere gedeeltes een subjectiever perspectief aannemen en over mijn eigen gedachtes en ervaringen schrijven. Jammer genoeg kan ik de toekomst ook niet voorspellen, maar dit motiveert mij om meer te leren! Ik wil graag je perspectief bevragen, en hopelijk gedachtes over onze relatie met technologie in gang zetten.

Klik hier om met PIP de chatbot te praten, en kijk of je verliefd kan worden op een robot…

 

Episodes:

II – De Geschiedenis van Chatbots

III – PIP, de Lovebot

IV – Zoektocht naar Zelfkennis

Praat met PIP!