Maandag 4 juni 2018

Tickle Salon

An AI bodily experience in the making

Dit event is onderdeel van de Dutch Technology Week 2018. In deze workshop spreekt kunstenaarduo Driessens en Verstappen over hun robot “Tickle Salon” in ontwikkeling voor Robot Love Eindhoven 2018. Deze workshop vindt plaats in samenwerking met Baltan Laboratories, vanuit het Sentient Machines: artist-in-residence programma. Deelname is gratis na aanmelding

Tickle Salon
Wanneer een mens iemands lichaam streelt, ontstaat na verloop van tijd vermoeidheid in de beweging en de motivatie. Variatie, aandacht en onvoorspelbaarheid zijn belangrijke aspecten voor een prettige sensatie van het strelen. Dit was de belangrijkste redenen voor het ontwikkelen van Tickle Salon: een robot die in staat is om te strelen met een onvermoeibare aandacht. De hangende robot van Tickle Salon tast met een ‘voeler’ het huidoppervlak af. Via kunstmatige intelligentie vormt de robot zich gaandeweg een steeds gedetailleerdere voorstelling van de vorm van het lichaam. Gedurende een streelsessie past de robot zijn bewegingen hierop aan: de aanrakingen worden steeds subtieler en vloeiender. Voor Robot Love onderzoeken de kunstenaars of het mogelijk is om de robot bewust te laten worden van de effecten van zijn bewegingen, om zo een nog fijnere ervaring te kunnen bieden. Door de terugkoppeling van fysiek meetbare veranderingen in het menselijk lichaam (met een EEG) zou de robot zijn gedrag aan kunnen passen, persoonsgebonden en dus niet langer generiek.

hnna

Driessens & Verstappen
Het kunstenaarsduo Erwin Driessens (1963 Wessem) en Maria Verstappen (1964 Someren) werkt samen sinds 1990. Na hun studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Rijksakademie te Amsterdam, ontwikkelden zij samen een veelzijdig oeuvre van objecten, machines en software. Hun onderzoek richt zich op de mogelijkheden die fysische, chemische en computer algoritmes kunnen bieden voor het ontwikkelen van beeldgenererende processen. Driessens & Verstappen namen deel aan tentoonstellingen in o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, LABoral Gijón, IVAM Instituut Valencia, Kröller-Müller Museum Otterlo, Neue Pinakothek München, Eyebeam New York, DEAF Rotterdam. Het duo gaf presentaties op conferenties zoals Siggraph Los Angeles, Sonic Acts Amsterdam, Second Iteration Melbourne. In 1999 en 2001 ontvingen ze de eerste prijs voor hun streelrobot-projecten van VIDA, een internationale competitie voor Art & Artificial Life. IN 2013 kreeg het duo de Witeveen+Bos-prijs voor Kunst+techniek uitgereikt voor hun hele oeuvre. De kunstenaars worden vertegenwoordigd door DAM galerie in Berlijn.

Informatie over hun werk is te vinden op: www.driessensverstappen.nl

Schrijf je in via: www.dutchtechnologyweek.com

Locatie

Fontys Robolab – Campus Rachelsmolen
Rachelsmolen 1
5612 MA Eindhoven

dtw-logo

Datum

Maandag 4 juli 2018
13:30

Andere events

Praat met PIP!