ROBOT LOVE Grand Opening

Eindelijk! It’s Alive!

Op vrijdag 15 september opende ROBOT LOVE officieel haar deuren.

Deze Grand Opening van ROBOT LOVE kende een veelomvattend programma. De dag begon met een drukbezochte persconferentie met aansluitend de professional preview. In de middag volgde het ROBOT LOVE symposium met aansluitend de officiële opening met internationale keynote sprekers.

 

Als start van het middagprogramma presenteerde Martijntje Smits haar op Plato’s beroemde Symposion over Liefde (eros) gebaseerde performatieve ROBOT LOVE symposium. Als introductie op dit symposium behandelde Maxim Februari verschillende invalshoeken om liefde te beschouwen. Op basis van deze uitgangspunten vond vervolgens een discussie plaats tussen een ethicus, een ervaringsdeskundige, een ingenieur, een ICT-wetenschapper en een filosoof.

Het officiële gedeelte opende met een warm welkom van Emile Aarts, voorzitter van stichting Niet Normaal. Ine Gevers, artistiek directeur en curator van ROBOT LOVE, sprak over de toenemende intimiteit tussen mens en machine, en natuurlijk over de totstandkoming van het concept voor de tentoonstelling en het boek.

 

Vervolgens was het de beurt aan keynote spreker Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer en Member of the Executive Committee van Royal Philips. Hij sprak over innovatie en AI in de zorg, zoals het opsporen van kanker, slimmer toedienen van medicatie en het efficiënter omgaan met medische data.
ROBOT LOVE ziet mensen die via de zorg in aanraking komen met robots en kunstmatige intelligentie als Early Adopters: de eersten die een hechte relatie met robots opbouwen.

Tweede keynote spreker was Michela Magas, Design Innovator, Creative Director Music Tech Fest en Advisor European Commission Open Source Innovation Strategy and Policy Group. Zij was zeer enthousiast over ROBOT LOVE. Niet alleen als kunstmanifestatie maar ook als inspiratiebron voor emanciperende technologie, een van haar belangrijke aandachtspunten. In een toekomst waarin mens en machine versmelten en cyborgs eerder norm dan uitzondering zijn, zullen de rollen omgekeerd zijn: mensen met een beperking krijgen nieuwe, uitzonderlijke vaardigheden en zullen wellicht uitstijgen boven diegenen zonder beperking.

De openingshandeling werd verricht door Gedeputeerde Noord-Brabant Henri Swinkels en Eindhovens wethouder van Innovatie & Brainport Economie Stijn Steenbakkers. Zij openden de tentoonstelling door Annelies, de gekloonde robot-zus van de kunstenaarstweeling L.A. Raeven als eersten te troosten. De androïde robot Annelies, gebouwd naar het evenbeeld van de tweeling Liesbeth en Angelique, roept vragen op over onze toekomst met robots als remedie tegen eenzaamheid en verlatingsangst.

De Grand Opening werd spetterend afgesloten met het RoboBall, een samenwerking met DayDayGay en Gogbot en muziek en bijzondere videobeelden van o.a. C-Men VJ, ViaOral, Sander Chan en Cynthia Spiering.

Praat met PIP!