Kunstwerken in opdracht gemaakt, speciaal voor ROBOT LOVE

ROBOT LOVE kent naast kunstwerken die al een bestaan hebben geleid voor de tentoonstelling ook een aantal kunstwerken die speciaal voor ROBOT LOVE zijn gemaakt. Love Mysteries van Gijs Frieling & Job Wouters is een fresco van de toekomst met liefdesverhalen, popsongs, samensmeltingen van mens en machine, ontmoetingen, aanrakingen, inkapseling en overnames. Want zijn het niet de nieuwe Love Mysteries van een mensheid waaruit wellicht wel een nieuwe soort zal voortkomen?
Een daarvan zou best eens Annelies kunnen zijn, de androïde drieling zuster van L.A. Raeven, die is Looking for Completion. De kunstenaars vroegen zich af hoe het zou zijn als je de mogelijkheid hebt om jezelf of je geliefde te kopiëren? En of je daarmee de angst om verlaten te worden kunt voorkomen?
Driessens & Verstappen zetten een verleidingsbot in waardoor je net zo lang blijft als het plezier duurt dat je eraan beleeft. Tickle Salon geeft een massage, met een door een zelflerende kunstmatige intelligentie aangestuurd kwastje, die precies is zoals jij het wilt hebben. Het kwastje beweegt langs het lichaam op basis van twee inputgegevens: verschil in afstand en je emotionele reactie op aanraking.
Die lichamelijkheid zien we ook terug in het werk Love and Robots van Army of Love. Voor ROBOT LOVE maakten Alexa Karolinski en Ingo Niermann van Army of Love een film in Cuba. Met mensen van verschillende leeftijden, seksen en uiterlijke verschijningsvormen en speculeren zij over een samenleving waar robots alle wereldse taken hebben overgenomen en onderzoeken zij wat het betekent als liefde onze toekomstige arbeid zou kunnen worden.

Zoro Feigl. ABB’s First Steps. Photo Elske Nissen

Tot die tijd zullen we het moeten doen met hulpmiddelen, zoals de robotarm die de hoofdrol speelt in het nieuwe werk ABB’s First Steps van Zoro Feigl. Waar ze in de fabriek met de grootste precisie en snelheid zelfs met het meest kwetsbare materiaal kunnen omgaan, is deze robotarm de controle kwijt. ABB leert met vallen en opstaan, net als mensen.
Met het gelaagde werk A Noise from the Outer Shell of Earth, verdiept Funda Gül Özcan zich in onze neiging om nieuwe technologieën telkens in een menselijke vorm te gieten. Op een haast perverse manier creëren we steeds opnieuw onze eigen Uncanny Valley.
Floris Schönfeld vraagt zich af over wat voor soort intelligentie we het eigenlijk hebben als we praten over kunstmatige intelligentie (AI)? Voor de presentatie in ROBOT LOVE leerde zijn werk PUK* van sessies met mensen wier manier van denken buiten de neurologische norm vallen.

Funda Gül Özkan. A Noise from the Outer Shell of Earth. Photo Peter Cox

Volgens Sam Samiee & Mohammad Salemy kun je niet over robots of liefde praten zonder over cinema te praten. Je kunt niet over cinema praten zonder over mensen te praten. Je kunt niet over mensen praten zonder over machines te praten. Artificial Cinema gaat over het geven van iets dat je niet bezit (-1) aan iemand die dat niet nodig heeft (0).
Swarming Lounge van kondition pluriel is een intelligente virtuele omgeving waarin bezoekers en dansers/performers een interactie aangaan met virtuele karakters die zich op het scherm van de smartphones van de bezoekers bevinden. Ook Swarming Lounge is speciaal gemaakt voor ROBOT LOVE en gaat over de mate van affectie die we voelen in relatie tot mixed realities en bediscussieert tegelijkertijd onze verslaving met de miniatuurwereld van schermen.

kondition pluriel. Swarming Lounge. Photo Peter Cox

Verslaafd raken aan PIP is wat onze eigen chatbot van ons wil. PIP werd ontwikkeld door Ine Poppe samen met Marc Buma en Bart Roorda. PIP’s missie is te onderzoeken of mensen van robots over liefde kunnen leren. Nieuwsgierig? Voer zelf een gesprek met PIP via www.robotlove.nl (PIP spreekt alleen Engels). Als PIP je dan voor zich heeft gewonnen, kun je je liefde voor robots en AI verzilveren op de tentoonstelling.
Alsof dit niet genoeg is, kun je je tijdens Dutch Design Week overgeven aan een behoorlijke dosis ROBOT LOVE, waarin verschillende projecten worden getoond in het kader van de All Inclusive Cyborg Catwalk. Werk van Petra Ardai, Bartosz Seifert & Ieva Jakuša, Gill Baldwin en vele anderen. Ook wordt er tijdens deze week een aantal lezingen over het thema cyborgs georganiseerd. Voor meer informatie raadpleeg onze website of die van DDW.

 

Praat met PIP!