The androids are coming. Kunst en robots?

Kunst en robots. Dat lijkt in tegenstelling met elkaar, maar in de Robot Love Expo Experience in Eindhoven zien we dat kunstenaars de relatie tussen mens en robot, en kunstmatige intelligentie (AI), wel degelijk als aanleiding nemen voor hun kunst. The androids are coming…

L.A. Raeven is een kunstenaarsduo dat uit de eeneiige tweeling Liesbeth en Angelique (1971, Heerlen) bestaat. We kennen L.A. Raeven van foto’s, video’s en performances over thema’s zoals schoonheidsidealen en lichaamscultus. Met hun werk leveren ze commentaar op hedendaagse obsessies met eten, de maakbaarheid van het lichaam en de dwingende opdracht van de maatschappij om een zogenaamd ideaal individu te zijn. Soms zijn zij zelf in het werk te zien, soms zien we jonge mensen die op de een of andere manier worstelen met de druk van de samenleving om te voldoen aan verwachtingen die niet altijd of zelfs helemaal niet zijn waar te maken.

L.A. Raeven. Annelies, work in progress. Edwin Dertien en Remie Bakker. Foto L.A. Raeven

L.A. Raeven. Annelies, work in progress. Edwin Dertien en Remie Bakker. Foto L.A. Raeven

Met Annelies, Looking for Completion, het werk dat L.A. Raeven voor Robot Love maakten in opdracht van de stichting Niet Normaal, vragen zij zich af hoe het zou zijn als je de mogelijkheid hebt om jezelf of je geliefde te kopiëren. Kun je daarmee de angst om verlaten te worden voorkomen? Om deze vragen te onderzoeken maakte L.A. Raeven een derde zusje, Annelies, een op hen lijkende androïde robot, de eerste Nederlandse android. Daaraan ging veel onderzoek en voorbereiding vooraf. Liesbeth en Angelique reisden naar Japan en maakten kennis met Hiroshi Ishiguro, de meester van de androids. Ishiguro maakte tien jaar geleden al een op zichzelf lijkende robot en daarna nog een en nog een. Inmiddels zijn we dus tien jaar verder en lijkt Ishiguro allang niet meer op zijn robots, niet meer op zichzelf. Om dat probleem te lijf te gaan, maakte hij niet een nieuwe op zichzelf lijkende robot, maar onderging hij de nodige chirurgische ingrepen. De reden die hij daarvoor noemt is dat cosmetische chirurgie goedkoper is en dat hij niet graag oud wordt. L.A. Raeven hoeven zich nu niet met dit vraagstuk bezig te houden, zij hebben hun handen vol aan hun derde zusje, dat hoewel geprogrammeerd is een geheel eigen dynamiek heeft. De vraag hoe Annelies zich in Robot Love zal gedragen en of ze haar zusjes kan helpen met het beantwoorden van hun essentiële levensvragen, zullen we in Robot Love gaan zien.

Praat met PIP!