De toekomst van mode is reeds begonnen met een inspirerende winterslaap – Maartje Dijkstra

Onze mediapartner Creators (art & creativity by VICE) wijdde eerder ruim aandacht aan Maartje Dijkstra naar aanleiding van de presentatie van haar werk in de 2016 editie van het FutureFlux Festival in de Onderzeebootloods in Rotterdam.

In ROBOT LOVE toont zij haar werk Suspended Animation (tijdelijk vertraagd lichaam), een interactief ontwerp dat 3D geprint is en refereert aan het bizarre natuurfenomeen ‘de winterslaap’. Wat het zo geschikt maakt om te laten zien in ROBOT LOVE is dat zij gebruik maakt van geheugenmetaal. Enkele delen van de geprinte zwarte kristallen en reflecterende structuren van de jurk bewegen traag op en neer. Het loont de moeite tijd door te brengen in de aparte ruimte waarin het werk wordt getoond, het ontwerp transformeert langzaam.

De Nederlandse modeontwerper Maartje Dijkstra werkt op het grensvlak van mode, kunst en technologie. Ze laat zich inspireren door complexe natuurverschijnselen en harde elektronische muziek, die ze in haar werk omzet naar unieke handwerktechnieken en bijzonder materiaalgebruik. Het werk Suspended Animation werd ontwikkelde in nauwe samenwerking met music producer en programmeur Beorn Lebenstedt aka Newk. Het werk staat in het thema gedeeld bewustzijn. Cyborgs zijn al lang geen sciencefiction meer. De kruisbestuiving tussen mens en machine vindt al decennialang plaats. Toch zijn we niet alleen een hybride soort in fysieke zin. Ook onze voeding, leefplek en de manier waarop we ons voortplanten of doodgaan bepaalt ons. De toekomst biedt hierbij mogelijk nieuwe werelden waarin we onze leefomgeving met andersoortige wezens delen. De vraag is of wij ons hiervoor willen openstellen. Hoe kunnen we in de toekomst samenleven als wetenschap en technologie ons lichamelijk vormt? Of wanneer context ons karakter bepaalt? De ontwikkelingen, zoals ook getoond met het werk van Maartje Dijkstra dragen bij aan het besef van ons bewustzijn.

Klik hier voor meer informatie over het werk van Maartje Dijkstra dat te zien is op de expo experience ROBOT LOVE.

Praat met PIP!