Eind juni werd de documentaire ‘More Human Than Human’ uitgebracht, over de rol van kunstmatige intelligentie in onze huidige samenleving en die van de toekomst. Relevant? Ja, zeker. Een nieuw concept? Zeker niet. Daarom, vandaag: vijf films en series over robots en AI die het kijken waard zijn.
Back in the day
De fascinatie van mensen over de rol die robots kunnen spelen in ons leven is niet van de laatste jaren. Voor filmkenners, tech-fanaten en seventies-kinderen is dat welbekend. In een item van Jinek over het onderwerp (vanaf 44:00), is een compilatie te zien die dat goed weergeeft. Korte clipjes uit ‘Blade Runner’, ‘Terminator’, ‘Robocop’ en ‘Matrix’ worden getoond, en zelfs ‘Mechanical Man’ uit 1921 laat zien dat het idee van een robot tussen de mensen niet nieuw is.
Maar hoe wordt de rol van technologie weergeven in het afgelopen decennium, nu de integratie van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven realistischer is dan ooit.
‘More Human Than Human’ (2018)
In deze documentaire van makers Tommy Pallotta en Femke Wolting, wordt een verzameling van technologische ontwikkelingen omtrent robots en artificial intelligence (AI) weergeven in tachtig minuten. De beelden zijn realistisch, relevant en fascinerend, maar worden door online filmplatform IMDb toch beoordeeld met een 6.2/10. Waarom? Het tempo is hoog, de items snel uiteenlopend, en de structurele opbouw matig, aldus de Volkskrant.
‘Black Mirror’ (2011)
De hype die Black Mirror is sinds 2011 kan je haast niet ontgaan zijn. Tot dusver zijn er negentien afleveringen, verdeeld over vier seizoenen, elk met een even duister en satirische weergave van de rol die technologie speelt in de samenleving van nu én later. Alle seizoenen zijn te bekijken op Netflix.
HER (2013)
Het onderwerp van deze romantische dramafilm ligt ons bij Robot Love nauw aan het hart. De alleenstaande Theodore Thumbly wordt in de film verliefd op een intelligent, zelfbewust en zelflerend besturingssysteem, genaamd Samantha. De film won talloze prijzen, waaronder een Oscar en Golden Globe.
‘Alpha Go’ (2017)
Go is een eenvoudig, eeuwenoud Chinees bordspel met talloze strategische opties. Deze documentaire laat zien hoe het artificial intelligence-lab DeepMind, waarin Google 400 miljoen investeerde, een algoritme ontwikkelde dat elke tegenstander in dit spel zou moeten kunnen verslaan. Óók Go-wereldkampioen Lee Sedol.
‘Westworld’ (2016)
Westworld is een technologisch geavanceerd western-themapark waarin de inwoners in alle behoeften voorzien van de bezoekers. Omdat de Westworld-bewoners zo geprogrammeerd zijn door hun makers dat ze mensen nooit kwaad zullen doen, hoeven de bezoekers nergens voor te vrezen.
Lees ook deze blog: De androids are coming. Kunst en robots?