22 oktober 2018

Frankenstein Symposium

Frankenstein, het bekende boek van Mary Shelley, kwam precies 200 jaar geleden uit. Toch is het nu relevanter dan ooit. Het boek vertelt het verhaal van een wetenschapper die een empathisch maar griezelig wezen schept. Hierdoor krijgt het zogenaamde monster niet de kans om zich te bewijzen als vriendelijk en ongevaarlijk, en wordt hij vanaf het moment van zijn schepping gevreesd.

Het verhaal over dit levend wezen, samengesteld uit niet-levend materiaal, legt de spanning bloot tussen mens en technologie, tussen monster en machine, tussen schepper en creatie. Het is een verhaal over ethiek en aansprakelijkheid. Zijn wij verantwoordelijk voor dat wat we creëren?

Frankenstein is een krachtige metafoor voor (etnische- en gender-)diversiteit, feminisme en materialisme. Hoe gaan we om met (niet-menselijke) anderen? Wat zegt onze relatie met machines en robots over ons? In hoeverre hebben we zeggenschap over hetgeen we creëren?

Op maandag 22 oktober, tijdens de Dutch Design Week, presenteren Baltan Laboratories en Robot love het Frankenstein Symposium. Tijdens dit symposium verdiepen we ons in de relatie met technologie en gaan we een debat aan rondom de toekomst van ethiek vs. techniek. Het Frankenstein symposium is een compleet programma met presentaties, debat en performances waarbij het verhaal van Frankenstein centraal staat bij het reflecteren op de huidige rol van technologie in de maatschappij.

Meer informatie en tickets vind je hier.

Locatie

Natlab
Kastanjelaan 500
5604 EA Eindhoven

Datum

22 oktober 2018
11:00 – 22:00

Andere events

oot-0082-technoflesh-simone-niquille Praat met PIP!