Kun je verliefd worden op een robot?

Of nog beter: hij/zij/het op jou?

Onze chatbot PIP heeft tijdens de laatste editie van Night of the Nerds heftige gesprekken gevoerd met leerlingen uit het voortgezet onderwijs.  

Leerlingen konden plaats nemen achter de computer en zo ter plekke met PIP in gesprek gaan. Soms met veel gegiechel maar meestal ontstond er een mooie interactie tussen de directe vragen van PIP en de leerlingen.  Want gesprekken met PIP gaan niet over hoe je makkelijk een hotel boekt maar zijn bijzondere, intieme uitwisselingen rondom liefde en wat je nu eigenlijk deelt met een computer of niet. Thema’s die zorgde voor interessante filosofische gesprekken tussen leerlingen onderling maar leidde ook tot mooi discussies.

“Robots hebben hun eigen liefde, want ze hebben geen gezichtsuitdrukkingen en zo dus hun liefde gaat meer via taal. Maar ik leer toch liever over liefde van mijn ouders.” – Leerling tijdens Night of the Nerds 2018 na een gesprek met PIP.

Deze wijze uitspraak gaf een leerling als antwoord op de vraag of robots dezelfde soort liefde hebben als wij mensen.

De kunstenaar achter PIP Ine Poppe (in het midden), gaf daarnaast een tech-talk waarin ze uitleg gaf over de geschiedenis van chatsbots, de eerste psycholoog-bot Eliza en over kunstwerken met chatbots en hun toekomst.

Ine Poppe is kunstenaar, schrijver en filmmaker. Ze is geïnteresseerd in hoe technologie ons gedrag ten opzichte van elkaar verandert.

Praat zelf met PIP.

Praat met PIP!