Ook door gebarentaal leren mens en robot elkaar begrijpen

Ga je deze zomer naar Lowlands? Dikke kans dat je een Nao-robot tegenkomt die een spelletje hints met je wil spelen. Met dit gebarenspel willen hoogleraar Emiel Krahmer en hoofddocent Paul Vogt van Tilburg University onderzoeken hoe mens en machine non-verbaal met elkaar kunnen communiceren. Dat schrijft Univers, het onafhankelijke universiteitsblad van Tilburg University.

Hints is een spel waarbij niet gesproken mag worden. Spelers moeten aan hun team duidelijk maken welk woord of welke woordencombinatie er wordt uitgebeeld, zonder erbij te spreken. Je kent het vast van TV. Voor hints moet je dus gebaren kunnen begrijpen. Weet je nog: “Eén woord, drie lettergrepen” waarbij de kandidaat twee vingers op zijn onderarm laat rusten. En dan maar hopen dat je team snapt dat je ‘robotarm’ wil uitbeelden.

Hoe kan een robot hints spelen?

Univers legt het uit: “De robot heeft nooit eerder Hints gespeeld, dus het spel wordt rustig opgebouwd. “In het begin is het vooral een raadspelletje, waarbij de bezoekers uitbeelden en de robot raadt”, aldus Vogt. “We vragen bezoekers om simpele woorden uit te beelden met korte gebaren. Die gebaren worden waargenomen door een sensor, die de beweging registreert. Aan de hand daarvan zal de robot gebaren leren herkennen.” De robot leert ook zelf gebaren te maken. “De gebaren die de robot waarneemt, zet hij om in gebaren die hij zelf maakt. Dan moeten de bezoekers ook raden wat de robot bedoelt, en kan er echt een potje Hints worden gespeeld.

Misschien moeten we de onderzoekers maar uitnodigen om ook bij Robot Love hun onderzoek te komen doen. Het past helemaal bij het idee achter de grote expo experience die in het najaar van 2018 zal plaatsvinden in de Campina Melkfabriek in Eindhoven. Artistiek directeur Ine Gevers is er namelijk overtuigd dat we moeten leren met robots om te gaan: “Robots moeten als nieuwkomers nog veel leren, ze moeten worden worden opgevoed. Bij Robot Love geven kunstenaars, designers en onderzoekers hun visie op de band tussen mens en robot”.

Ook de wetenschappers van Tilburg University laten robot en mens van elkaar leren. “Mensen maken veel gebruik van non-verbale communicatie”, legt Vogt uit. “We gebaren met onze armen, onze handen, ons hoofd. Omdat er in de toekomst steeds meer interactie zal zijn tussen mens en robot, is het belangrijk dat we ook non-verbaal met robots kunnen communiceren. Dat kan nuttig zijn in omgevingen waar spraak minder effectief is, zoals op een lawaaiig festival, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die een nieuwe taal leren of een bepaalde beperking hebben.

Robot Loveup close & personal with robots voor iedereen met interesse in kunst, design en technologie.

[Op de begeleidende foto: Hoogleraar Emiel Krahmer]
Praat met PIP!