Overweldigende belangstelling voor ROBOT LOVE

De laatste tien dagen van ROBOT LOVE zijn aangebroken. Het succes van de tentoonstelling is groot, de waardering van bezoekers ook, met als hoogtepunt de succesvolle negen dagen tijdens Dutch Design Week. Maar ook daarna weten bezoekers ons te vinden. De media helpen daar flink aan mee met ruime en ruimhartige berichtgeving. Een ervan lichten we hier graag uit, de blogpost van Aart van Bezooijen op het Engelstalige Core77.

Het is niet niks, een tentoonstelling over een thema waar de meningen over verdeeld zijn op een plek aan de rand van de binnenstad van Eindhoven die niet bekend staat als cultuurplek, Campina. Maar bezoekers, zo merken we, vinden dat juist een van de redenen om de tentoonstelling en evenementen te bezoeken. Wat hen ook bezig houdt is de vraag: hoe zit dat dan met die liefde die wij mensen delen met robots? Is dat tweerichtingsverkeer en zo ja, hoe dan? Door het inzetten van kunst en design stellen we vragen en laten we bezoekers ondervinden op welke manier die liefde tot stand komt en kan blijven bestaan. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar de reacties die sommige werken oproepen bij het publiek gaan van onbaatzuchtige liefde, genegenheid, vertedering tot afkeer, medelijden en onverschilligheid. Iedereen ervaart ROBOT LOVE op zijn of haar eigen manier. We komen niet zonder onze eigen persoonlijkheden en ervaringen en zien de wereld allen op onze eigen manier. Wat overblijft is een nieuwe ervaring met nieuwkomers die, of we het willen of niet, deel uitmaken van onze wereld. Wij mensen stellen onze onderlinge relatie soms behoorlijk op de proef of maken die zelfs kapot. We hebben nú de kans om een langdurige en liefdevolle relatie op te bouwen met die nieuwkomers die verschillende vormen aannemen. Met een aantal lukt dat al aardig. De slimme koelkast is al een tijdje onze vriend en de liefde met onze smartphone lijkt ook flink bezegeld, hoewel er soms ook sprake is van haat, net als in de analoge wereld. Liefde overwint uiteindelijk alles. Enfin, het wordt vast fijn, ook al omdat we er zelf bij zijn en niet aan de kant hoeven te staan.

Nog niet gezien? Nieuwsgierig naar de amorfe vormen van Bart Hess? De ogenschijnlijk hulpeloze robotarm van Zoro Feigl? De androïde drielingzus van L.A. Raeven? De wonderlijke wereld van conditiën pluriel? Dan nog niet te spreken van de vele andere werken die liefde delen, zoals de toerist van Margriet van Breevoort of Bob van haar hand. De prachtige film van Hans Op de Beeck en ga zo maar door. Op maandag na is ROBOT LOVE tot en met zondag 2 december te bezoeken. We zien elkaar…

Praat met PIP!