ROBOT LOVE aanwezig bij Manifesta 12

De hedendaagse kunstmanifestatie Manifesta strijkt elke twee jaar neer in een andere stad in Europa, meestal in de periferie van dit continent. Deze nomadische biënnale adresseert actuele thema’s die een grote impact hebben op samenlevingen. Dat doet zij al vanaf 1993, toen de eerste Manifesta in Rotterdam plaatsvond. Vijfentwintig jaar later vindt de twaalfde editie plaats t/m 4 november in Palermo, Sicilië, waar de huidige burgemeester, Leoluca Orlando een belangrijke rol speelt in de verdediging van rechten van migranten en de bestrijding van de maffia. Orlando ziet het belang en de kracht van kunst en cultuur voor deze stad en stelde tal van voorheen ontoegankelijke gebouwen open voor kunsttentoonstellingen in Manifesta 12. Het thema van deze editie is co-existentie met onderwerpen als migratie, klimaatverandering en datastromen.

manifesto-palermo-robot-love-art

Openingsdagen Manifesta

De openingsdagen waren heel drukbezocht door vele internationale kunstprofessionals en journalisten waaruit blijkt dat Manifesta een van de belangrijkste kunstevents is in de mondiale kunstwereld. Artistiek directeur en curator van ROBOT LOVE Ine Gevers, exhibition manager Monique Verhulst en PR manager Daniël Bouw waren aanwezig bij de openingsdagen en presenteerden ROBOT LOVE aan pers en professionals in een Italiaanse setting, een prosecco presentatie. In de vele gesprekken die werden gevoerd werd het belang van een kritische en optimistische kijk op robots en AI onderstreept. Bevestiging van de relevantie en urgentie van ROBOT LOVE kwam middels vele positieve reacties.

Belang van de projecten van de Stichting Niet Normaal

In Manifesta 12 werd ook werk getoond van kunstenaars die deelnamen aan de vorige kunstmanifestatie van de Stichting Niet Normaal, Hacking Habitat (Utrecht 2016) zoals Christina Lucas, Fernando Sánchez Castillo, Forensic Architecture, James Bridle, Melanie Bonajo. In Hacking Habitat stond de overheersende rol die technologieën spelen in ons leven centraal en de verbinding van grote thema’s als big data, opkomst van de surveillance, einde van privacy, democratisch tekort in een wereld gerund door multinationals, sluiten van de Europese grenzen, tot en met het opgebruiken van onze planeet. Onderwerpen die ook in Manifesta 12 terugkomen, waarmee de relevantie van de projecten van Niet Normaal wordt aangetoond en de resonantie ervan in andere grootschalige kunstmanifestaties.

Manifesta 12, t/m 4 november in Palermo, Sicilië

manifesto-palermo-robot-love-statue

Praat met PIP!