Robot Love en Graduation Show vormen een hart in de stad

Campinaterrein in Eindhoven wordt designhotspot

De eindexamententoonstelling, Graduation Show, van Design Academy Eindhoven verruilt tijdens de Dutch Design Week het eigen gebouw aan de Emmasingel voor het complex van de Campina aan de Kanaaldijk-Zuid.

Uit: Eindhovens Dagblad, 01.06.2018 – Rob Schoonen 

De komende Dutch Design Week krijgt er een hart bij: het gebied aan de Kanaaldijk-Zuid waar tot 2017 de Campina melkfabriek was gevestigd, wordt dan een belangrijk designbolwerk. De Graduation Show, de presentatie van het het eindexamenwerk van de Design Academy Eindhoven (DAE) en steevast een van de grootste publiekstrekkers, krijgt in ieder geval de komende drie jaar onderdak in de voormalige fabriekshallen. Ook ‘ROBOT LOVE’, een grote expositie over robotica, is daar de komende DDW te zien.

De eventlocatie aan de Kanaaldijk-Zuid, Eindhoven. Foto: © Jean Pierre Reijnen

Volgens Joseph Grima, directeur van de DAE, is de academie het gebouw ontgroeid. ,,Je zou kunnen zeggen: de Graduation Show is te succesvol, in ieder geval in de huidige ruimte. De bezoekers kunnen nu het werk niet op een goede manier bekijken en wij kunnen het werk niet op een goede manier presenteren. Die ruimte is er gewoon niet in ons gebouw. Buiten dat is het soms zo druk dat de veiligheid in het geding komt. En het grootste nadeel: het onderwijs lijdt er erg onder, want lesgeven gaat in die periode niet en daar zijn de studenten de dupe van.”
Museaal niveau

De academie zal in de fabriekshallen aan het kanaal ongeveer 10.000 vierkante meter gaan benutten, tegen 5.000 meter in de academie. ,,We zijn nog druk aan het tekenen, maar we willen hoe dan ook de tentoonstelling uittillen boven een reguliere academie-tentoonstelling. We maken er een presentatie van op museaal niveau: de kwaliteit van het werk van de afgestudeerden vraagt daarom.”

Qua logistiek zijn er ‘uitdagingen’, zegt Grima. Vergeet niet; de eerste keer dat de Graduation te zien was in Eindhoven, na jarenlang Amsterdam, kwamen er hier niet heel veel bezoekers. We moeten er simpelweg voor zorgen dat de mensen weten waar de expositie is en ervoor zorgen dat de mensen er relatief eenvoudig kunnen komen. Waarschijnlijk komt er een shuttlebus-voorziening tussen de locatie en het centrum.”

Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation: ,,Het is de keuze van de academie zelf en gelet op de argumenten is het een logische. Ze kúnnen eigenlijk niet anders. Als het om logistieke en zelfs veiligheidsredenen niet meer te doen is in de academie, en het werk komt niet goed tot zijn recht, dan moet je uitkijken naar een andere plek.” Paulen ziet ook voordelen: ,,Als, door die ruimere locatie, er inderdaad een fantastische tentoonstelling ontstaat, dan is dat alleen maar mooi, dan is dat opnieuw een spannende ontwikkeling. Ik vind het ook gaaf dat er zich weer een nieuw stukje industrieel erfgoed in Eindhoven opent – via de DDW. Eerder waren dat bijvoorbeeld het Klokgebouw op Strijp S en het NRE-terrein en nu de Campina; spannend. ”

Ik vind het ook gaaf dat er zich weer een nieuw stukje industri­eel erfgoed in Eindhoven opent – via de DDW. – Martijn Paulen

Paulen verwacht niet dat er problemen ontstaan door het vertrek van de Graduation Show uit de binnenstad: ,,Nee, er zitten inmiddels zulke goede partijen in het centrum tijdens de DDW: denk aan De Kazerne, de VenD, het VDMA-complex en het NRE-gebied, dat dat geen probleem zal opleveren. Natuurlijk was de academie daar een heel belangrijke speler, maar de rijkheid van dat gebied vangt dat prima op.” Binnenkort gaat de DDF onder meer rond de tafel met de BIZ (ondernemers centrum) om de nieuwe situatie te bespreken.

De Graduation Show is in 2001 door toenmalige DAE-directeur Li Edelkoort van Amsterdam (Beurs van Berlage) naar de Witte Dame in Eindhoven gehaald. In de loop der jaren bleek de Graduation Show een van de grootste publiekstrekkers van de DDW. Vorig jaar werd een recordaantal van 50.000 bezoekers geteld. De gehele DDW trok vorig jaar iets meer dan 335.000 bezoekers.

BPD (voorheen Bouwfonds) is eigenaar van het Campinagebied. Er zijn plannen om dit deel van de kanaalzone te ontwikkelen met wonen, werken en recreëren. Een aantal van de bestaande fabrieksgebouwen blijft behouden, een aantal maakt plaats voor honderden woningen en werkplekken. Klik hier voor meer informatie over de Campina Melkfabriek.

 

Praat met PIP!