ROBOT LOVE op de Uitmarkt met discussie over robotrechten

De Uitmarkt in Amsterdam is de landelijke opening van het culturele seizoen. Hier presenteren kunstinstellingen, -organisaties en theater- en muziekgezelschappen zich aan het publiek. De Uitmarkt beleefde afgelopen weekend zijn 41ste-jaargang en werd reeds op vele verschillende locaties in de stad gehouden. Maar nu voor de tweede keer op het Marineterrein aan de Oostkant van het Centraal Station. Drie organisaties waren door het BankGiro Loterij Fonds uitgenodigd om zich te presenteren aan potentieel publiek. De voorbeeldstellende projecten waren NDSM-Werf met Ferrotopia van Atelier van LieshoutBredaPhoto Festival met het thema To Infinity and Beyond en ROBOT LOVE. Onze tent was aangekleed met ROBOT LOVE-materiaal en een tafel vol robots van het Opvangcentrum voor Verlaten Robots. Deze trokken de aandacht van jong en oud en brachten vele bezoekers naar onze tent.

Giep Hagoort op de Uitmarkt

Conversation piece was Mai Ching, de Chineessprekende seksrobot van Mytenga Dolls die in een kooi stond opgesteld. Niet echt een vriendelijke manier van het presenteren van ROBOT LOVE? Wel een die de delicate Mai Ching beschermde en tegelijkertijd de discussie aanzwengelde over robotrechten. Hoe ver kunnen we gaan met robots? Hebben zij ook nog iets in te brengen in de positie waarin ze door ons worden gebracht? Een discussie die ondermeer werd gevoerd door Giep Hagoort, emeritus docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hagoort wil met een proefproces de juridische positie van robots aankaarten. In een kort geding klaagt een bordeelhoudster een seksrobot uit haar bordeel aan. Zij doet het verzoek een verbod uit te spreken tegen het verder publiceren van informatie over haar bordeel door de seksrobot. De seksrobot heeft informatie op het internet verspreid over een gewelddadige cliënt. De bordeelhoudster vreest toenemende reputatieschade. Eerdere pogingen om de seksrobot te hacken om op die manier de schade te beperken, liepen op niets uit. Een verbod door de rechter is in de ogen van de bordeelhoudster noodzakelijk.

Het kort geding dient op donderdagochtend 4 oktober 2018 tijdens ROBOT LOVE in de Campina Melkfabriek in Eindhoven in een symposium over robotrechten. Kaarten zijn binnenkort via deze website te koop.

Praat met PIP!