Robots en AI in videogames

Steeds vaker hoor je over robots in het nieuws en in science fiction zijn ze niet meer weg te denken. Maar wist je dat robots ook in games goed gerepresenteerd zijn? Robots, androids en AI komen vaak voor in games, maar sommige games leggen met name thema’s als identiteit, de relatie tussen mens en robot, en de plek van robots in de maatschappij bloot. Wil jij dit soort thema’s spelenderwijs ontdekken? Check dan de volgende games:

 

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex

Deze spellenserie beeldt een dystopische toekomst uit, waarin cyborg-achtige implantaten onderdeel zijn geworden van de mensheid. Echter, niet iedereen heeft toegang tot deze technologische verbeteringen van het lichaam, waardoor er een heftige scheiding ontstaat tussen cyborgs en niet-cyborgs. Uit angst worden langzaam maar zeker de rechten van cyborgs afgenomen. In deze shooter, waarin je als cyborg speelt, kom je er al snel achter dat machtige organisaties er alles aan doen om de controle in handen te krijgen.

 

The Talos Principle

The Talos Principle

Je wordt wakker in een vreemde wereld waarin oude ruines en moderne technologie samenkomen. Zonder verdere kennis verken je de omgeving en moet je verschillende puzzels oplossen. Zonder duidelijk doel voor ogen is de vraag: Volg je blindelings de instructies op of ga je op zoek naar de waarheid?

 

Nier: Automata

Nier: Automata

Stel je voor: de aarde is overgenomen door machines en de mensheid is gevlucht naar de maan. Daar is een speciale eenheid van androids ontwikkeld om de aarde terug te winnen. Kruip in de huid van deze androids, maar vergis je niet. Niet alles is wat het lijkt in deze Japanse actiegame. Zelfs aan je eigen intenties kun je twijfelen.

 

Mass Effect 3

Mass Effect

Een klassieke sciencefiction game waarin je speelt als Commander Shepard, officier van een ruimteschip. Het sterrenstelsel zit bordevol fantasierijke wezens en planeten. De toekomst van het sterrenstelsel is echter in gevaar. In deze roleplaying game vecht je niet alleen tegen vijandige wezens, ook de intergalactische raad bemoeit zich met jouw activiteiten. Met name het verhaal van de Geth, een ras van bewuste AI’s, past mooi in dit rijtje thuis.

 

Portal

Portal

In Portal speel je een mens, gevangen in een research facility. Deze plek wordt gerund door AI GlaDoS. Terwijl je probeert te ontsnappen uit het gebouw houdt GlaDos je nauw in de gaten en probeert je op humoristische wijze te demotiveren. Wanneer je de beroemde “Portal Gun” in handen krijgt komt het spel goed op gang en kom je steeds dichter bij het stuk taart dat je wordt beloofd. Of toch niet?

 

Detroit: Become Human

Detroit: Become Human

In 2038 zijn androids onderdeel van de samenleving. In Detroit: Become Human kruip je in de huid (of machine) van drie verschillende androids, ieder met een andere doelstelling. Als speler kom je voor verschillende dilemma’s te staan en moet je on the spot beslissingen maken die dramatische invloed hebben op het verloop en einde van het spel.

 

Wist je dat Robot Love ook een game heeft in de Expo Experience? Check “Survivor”, door Reija Meriläinen.

 

Praat met PIP!