Donderdag 27 september 2018

Pakhuis De Zwijger

Robots zijn al een lange tijd onderdeel van ons dagelijks leven. Ondanks de vele manieren die wij hebben om in contact met elkaar te komen, voelt een grote groep mensen zich eenzamer dan ooit, en wij zien robots de vraag naar zorg, aandacht, liefde en seks vervullen. Kunnen wij robots leren lief te hebben? En wat kunnen zij ons leren? De exponentiële groei van technologie geeft ons reden tot optimisme maar presenteert ons ook ethische dilemma’s.

Bij dit event in Pakhuis De Zwijger zullen Ine Gevers, Giep Hagoort, L.A. Raeven, Gijs Frieling en Martijntje Smits spreken.

Seksrobot vs. Bordeelhoudster
Hebben robots rechten? Giep Hagoort is emeritus hoogleraar aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en stimuleert het debat over robotrechten. Door echte advocaten en een rechter uit te nodigen, heeft hij een pilot kort gedingopgezet dat de legale positie van robots bevraagd. In deze zaak, klaagt een bordeelhoudster een seksrobot uit haar bordeel aan. De seksrobot heeft namelijk informatie verspreid over het internet over een gewelddadige cliënt. De bordeelhoudster is bang voor groeiende reputatieschade en klaagt de robot aan om de verspreiding van informatie tegen te gaan. Pogingen om de robot te hacken zijn tevergeefs gefaald. Wat zal het vonnis van de rechter zijn? Al is dit fictie, de advocaten nemen deze zaak zeer serieus – Giep zal uitbouwen hoe de zaak in elkaar zit en waarom de uitkomst er zo veel toe doet.

Annelies, looking for Completion
Hoe zou het zijn als je de mogelijkheid jezelf of je geliefde te kopiëren? Liesbeth en Angelique Raeven zijn naast kunstenaarsduo, ook een tweeling, bekend voor hun indringende en persoonlijk werk dat sociale thema’s als individualisering en streven naar perfectie. Met hun laatste project, Annelies, Looking for Completion, exploreren zij deze en andere onderwerpen door een identieke androïde robotzus te creëren. Met het gezicht van Angelique en het lichaam van Liesbeth, verwijst de gekloonde drielingzus naar psychologische en filosofische onderwerpen als verlatingsangst en eenzaamheid.

Conversatie over liefde
In 2018, komen relaties tussen mens en robot echt voor. Gezien wij zo veel tijd met onze apparaten spenderen, is dit niet zo verassend. Maar moeten wij naast deze apparaten nog wel robots voor gezelschap, vriendschap, liefde en seks uitvinden? In Ethica Nicomachea stelt Aristoteles dat reciprociteit van gevoel essentieel is voor liefde en relaties. En kan een machine wel liefhebben, liefde geven of ontvangen? Martijntje Smits is een filosoof van de technologie, ingenieur en geleerd in innovation sciences. Samen reflecteren wij op verschillende perspectieven op de sociale robotica.

Klik hier voor meer informatie.

Locatie

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam

Datum

Donderdag 27 september 2018
20:00

Taal

Dit event is Engelstalig.

Andere events

Praat met PIP!